BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петков след срещата със сръбския премиер: Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет

Какво обсъдиха двамата премиери?

“Както вече ви казах на нашата среща, вие ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия и моето лично, особено докато съм на тази позиция, да работим съвместно да направим отношенията между България и Сърбия, както политически, така и икономически да стават още по-силни и по-добри. Нашето сътрудничество е отлично, но вярвам, че може да стане още по-добро, особено когато говорим за търговия и икономика”, каза Бърнабич.

“Трябва да обединим обемите на потребление на газ в целия регион, за да можем заедно да преговаряме за по-ниски цени. Едно е България да иска 3 млрд. куб. м., Сърбия  да купи 6 млрд. куб. м., а заедно да купим общо количество с максимална диверсификация. Това увеличава енергийната ни независимост”. Това каза на брифинг българският министър-председател Кирил Петков след срещата му със сръбския му колега Ана Бърнабич, предаде Нова телевизия.

Фокусът на разговорите е бил върху темите за европейската интеграция на Сърбия и региона на Западните Балкани, двустранните отношения, енергийното сътрудничество, инфраструктурата и икономически въпроси от взаимен интерес.

„Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет. Гръцката връзка е много важна за България, а чрез връзката със Сърбия ще имате възможност да получавате втечнен газ и азерски газ”, добави Петков. “Има потенциал да направим единен пазар за търговия на газ”, добави министър-председателят.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че европейската интеграция на Сърбия също е от огромен приоритет за България. Той заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор, който ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия, за което Бърнабич помоли.

„Ще работим заедно и искам да благодаря, защото Сърбия беше една от първите страни, в които направихте посещение, след като станахте премиер. Визитата Ви тук и тази в Северна Македония показва, че искате да насочите вниманието към Западните Балкани. Показахте изключителна посветеност на решаването на нашите проблеми”, каза сръбският министър-председател.

„Организираме специализиран бизнес форум между Сърбия и България през септември. Той ще бъде или в Пирот, или в Димитровград с участието на делегации и от двете страни. Това  е нещо, за което говорихме днес, и което трябва да доразработим”, обяви Бърнабич и допълни, че въпреки пандемията от коронавирус, пред изминалата 2021 г. България и Сърбия са имали рекордно ниво на търговия една с друга.

„Обсъдихме редица инфраструктурни проекти. Ние завършихме нашата част от автомагистралата до българската граница и знам, че вие работите по вашата част от проекта”, заяви Ана Бърнабич. В отговор Петков каза, че нашата отсечка от магистралата става огромен приоритет.

Двете страни обмислят и съвместни туристически пакети – проект, за който ще говорят сръбският и българският министри на туризма.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!