BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата се самосезира: Ще проверява домове за възрастни хора във Варна

След множеството сигнали за насилие в домове за възрастни хора във Варна, Апелативната прокуратурата се самосезира по медийни публикации и репортажи и  разпореди проверки

Мъж почина след престой във варненски хоспис. Близки се съмняват в насилие (ВИДЕО)

Целите на проверката са да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга. Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура – Варна.

Втори фатален случай във варненски хоспис: Възрастна жена почина след 8 дни престой (ВИДЕО)

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги – контролния орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица.

Районна прокуратура – Варна ръководи работата и по досъдебно производство, образувано във връзка със сигнал от близки на едно от починалите лица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!