BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сачева: Ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем (ВИДЕО)

Според министърът на труда и социалната политика – Деница Сачева, панденмията е изсветлива част от бизнесите в сивия сектор.

„Заповедта на здравния министър гласи, че заведенията ще отворят на 1 март. Имаме известно намаление на броя на заразените днес, спрямо вчера. Данните ще продължават да бъдат динамични.  Тази тема е изключително трудна поради факта, че трябва да се намери верният баланс, но смятам, че ако ресторантите се отворят със съответните ограничения, няма да има проблем”. Това заяви в студиото на “Здравей България” социалният министър Деница Сачева.

„Факт е, че тези, които плащаха осигуровките си, получиа много по-големи компесанции. По мярката 60 на 40 има работодетели, котио получават 300-400 000 на месец, защото осигуряват служителите си на високи заплати”, поясни министърът на труда и социалната политика.

По думите й специално в сектора на хотелиерството и ресторантьорството 1/3 от договорите излязоха на светло благодарение на мерките.

„Вчера имах среща с работодатели. Те твърдят, че много работници не желаят да бъдат осигурявани на пълния си доход, тъй като предпочитат да разполагат с повече пари. Те поставиха въпроса какво ще направи държавата, за да няма подобна възможност. По този начин работодателите имат  касови наличности, които трудно биха оправдали пред НАП”, каза още Сачева.  И допълни, че най-много работодатели са кандидатствали за помощ по мярката 60/40.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!