BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Секретен военен строеж тъне в забрава край Варна

Секретен военен строеж тъне в забрава край Варна

Черноморската железница остава нереализирана до ден-днешен

Руините на т.нар. „Обект А“ – секретно съоръжение, част от „Черноморската железница“ още могат да бъдат видени край Варна. Строежът започва през 50-те години на ХХ век. Целта е с жп линия да се свържат морската столица с Бургас.

Това не е самоцел на тогавашното тоталитарно правителство – транспортният възел е част от стратегическа железопътна магистрала, комуникираща от военния окръг на Одеса (в бившия СССР) с турско-българската граница. Релсите трябва да минават през с. Долно Езерово (Бургаско) и Долни чифлик, като част от трасето Старо Оряхово – Юнак. Плановете се продължението им да стигне Елхово и Хасково – важни в миналото центрове срещу нашествие от юг. Така съветски войски бързо ще дойдат на помощ при евентуално нападение от страна на Турция и НАТО.

Уви, всичко приключва в началото на 60-те години на миналия век. Строителството е спряно, съоръженията остават недовършени и могат да бъдат видени край Варна и до ден-днешен. Руините на дигите край селата Кошарица, Тънково и Каблешково са спомен от Студената война.

Разположените край Варна и Бургас модерни артилерийски батареи също са демобилизирани. Остава недоизкопан и тунел от 5 км в източната част на Стара планина.

Част от него може да стане туристическа атракция, но все още е част от секретен военен проект и затова се чака евентуално развитие в бъдещето.

Снимки Надежда и Божидар Чоторови/фейсбук група „Машина на времето“

Прочетете още: Варненски моряк създаде най-лютата българска чушка

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!