BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сигурните начини как да преборим стреса и напрежението

Дори и най-дребното нещо в ежедневието ни може да ни докара стрес и напрежение. Стресът в малки дози не би ни навредил, но ако това се случва всеки ден и хормоните на стреса се отделят в кръвта ни почти постоянно, можем да си докараме сериозни проблеми

Авторите на чешкият iDnes обясняват как да се отървем от стреса и да се защитим от него.

Когато става дума за стрес, повечето хора си представят трудна ситуация в работата или в семейството, но това е много по-широко понятие. Съществуват много фактори на стрес – както психически, така и физически. Някои от тях често не осъзнаваме, дори когато водят до влошаване на здравето. Съществува и общоприетото схващане, че стресът е нещо “въображаемо”, което не може да бъде измерено. Това е грешка: можете да определите нивото на хормоните на стреса в кръвта си, което отговаря точно на степента на стрес (независимо дали го осъзнавате или не), пише БГНЕС.

Основните хормони на стреса са адреналинът и кортизолът, които в зависимост от мозъчните импулси се произвеждат от надбъбречните жлези и оттам попадат в кръвта. Тяхната задача е да помагат на тялото в трудна ситуация, когато трябва да реагирате на заплаха. Поради това те повишават нивата на кръвната захар, така че тялото да има повече енергия, както и сърдечната честота и кръвното налягане, така че да се подобри кръвоснабдяването и насищането с кислород и хранителни вещества. Те влияят и на други физиологични процеси.

Сериозни ефекти

Ако това се случва за кратко и рядко, всичко е наред. Но ако хормоните на стреса се отделят в кръвта почти постоянно, това е много вредно за здравето.

Резултатът е хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, астма и други алергични реакции, както и автоимунни заболявания. Това води и до отслабване на имунната система, което увеличава склонността към инфекции и възпаления, както и към туморни заболявания.

Хроничният стрес води и до храносмилателни проблеми, нарушения на съня, депресия, умора, главоболие и болки в гърба. Често причинява и безплодие. Стресът също ускорява стареенето, както външно (кожата губи еластичност, образуват се бръчки), така и психически (проблеми с паметта и концентрацията, загуба на жизненост).

Започнете с главата си

Някои от източниците на стрес са извън вашия контрол: болест, операция, развод, загуба на работа, но много от тях сте допуснали в живота си без причина.

Ароматните свещи и релаксиращите вани няма да ви помогнат, ако стратегията за борба със стреса не стане част от начина ви на живот. Започнете от главата си: открийте стресогенните фактори и се отървете от тях.

Фактори на стреса, от които можете да се отървете:

Преумора, психически и физически стрес.

Твърде интензивни упражнения и твърде изтощителни или рисковани упражнения.

Диети за намаляване на теглото, но също така преяждане и злоупотреба с алкохол.

Прекомерно фокусиране върху резултатите, бързане, перфекционизъм.

Липсата на сън, на почивка и време “само за себе си”.

Общуване с неприятни хора, конфликти, ревност, гняв.

Седене пред компютъра, светлинен смог, замърсен въздух, тълпи от хора, неудобно пътуване.

Некомфортна среда: климатик, прекалено сух въздух, горещо или студено.

Стратегия за борба със стреса

Не се изтощавайте с работа. По-добре е да печелите по-малко, но да живеете по-дълго и да сте по-здрави, отколкото обратното.

Избягвайте всичко, което е привлекателно, но причинява стрес. Например заем за луксозна почивка ще ви натовари с изплащането му.

Преразгледайте приоритетите си в живота. Ако парите и/или успехът са на първо място за вас, със сигурност ще бъдете стресирани.

Ако сте в сложна семейна ситуация (домашно насилие, постоянни спорове), преодолейте страха си и я променете.

Отървете се от бариерите и срама, поискайте помощ, ако имате нужда от нея.

Научете се да казвате “не”. Отхвърлете всичко, което ви изтощава, отнема ви свободното време, пречи ви да се занимавате с хоби и т.н.

Правете неща, които ви карат да се чувствате спокойни, щастливи и вдъхновени. Отделете време за медитация, йога и разходки.

От време на време не правете нищо, не мислете за нищо, не размишлявайте върху нищо.

Спете толкова, колкото ви е нужно. Не лягайте твърде късно!

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!