BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Това са най-важните стъпки за приготвяне на вкусна туршия

Консервирането на плодове и зеленчуци е, така да се каже, традиция в почти всяка българска къща. Есента е сезонът, когато тази дейност е в разгара си.

Ето и някои основни стъпки при приготвянето на зимнина и особено на туршии, които може би много домакини знаят, но за други от вас може да е полезна нова информация, пише gotvach.bg.

1. Когато приготвяме зимнина, е хубаво продуктите да не са произведени в парник, а полски, расли на слънце. Плодовете и зеленчуците трябва да са узрели, а не презрели;

2. Преди приготвяне продуктите трябва да са добре почистени и измити;

3. При подреждането в буркани трябва да има поне един пръст разстояние от горния ръб;

4. При приготвяне на туршии количеството сол зависи от вида на зеленчуците и от начина на приготвяне;

5. Гаранция за трайност и качество на туршиите е спазването на точните пропорции в рецептите. Голямото количество сол забавя ферментацията;

6. Когато не разполагаме с везна за измерването на количеството сол или захар, можем да използваме супена лъжица. Една супена лъжица сол съдържа 30 г, а захар – 20 г;

7. Когато приготвяме саламура за туршии само с вода и сол, на един литър вода се прибавя една кафена чашка сол. Когато към саламурата има и оцет, количеството на солта се намалява;

8. За да се разтвори хубаво солта и за добрата ферментация е необходимо туршията да се претака. Претакането започва след около 2-3 дни след приготвянето на туршията. Първата седмица е необходимо поне през ден да се прави това, а по-нататък може и по-нарядко;

9. По време на ферментацията трябва да се следи дали процесът протича правилно. Ако сме сложили повече сол и ферментацията се забави, е необходимо да отлеем от саламурата и да долеем преварена вода. След това е необходимо няколко пъти да се преточи. Когато солта пък е недостатъчна, саламурата става лигава. Тогава трябва да се източи, превари и да и се добави още сол. Омекналите зеленчуци се изхвърлят, а здравите се измиват;

10. Гаранция за трайност и качество е когато саламурата покрива зеленчуците поне десет сантиметра. Може да се сплете обръч от лозови, дюлеви или вишневи клонки и листа, които да се сложат най-отгоре. Те съдържат дъбилни вещества, които увеличават трайността;

11. Съдовете, които ще ползваме, трябва да са чисти. Дървените качета се дезинфекцират и се държат пълни с вода до нареждането на туршията;

12. Бурканите, след като се стерилизират, се обръщат с капачката надолу, докато изстинат;

13. Помещението, в което ще се съхранява зимнината, също има значение. Най-подходящи са мазетата и избите, които поддържат хладина през лятото и топлина през зимата.

Когато се съхранява добре и ферментацията е преминала правилно, зимнината ни ще изгуби само малка част от витамините и хранителните вещества в продуктите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!