BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търговци продават устройства, намаляващи сметката за ток: Поредна интернет измама ли е това? (ВИДЕО)

Онлайн търговци предлагат устройства, като обещават, че чрез тях сметките за ток в домовете на хората ще бъдат по-ниски, а уредите ще са с по-дълъг живот. Поредна измама ли това или устройствата наистина дават резултат?

Зрители на NOVA сигнализират, че тези устройствата не постигат никакви ефекти. При поредната висока сметка за ток, Добромир търси начин да намали стойностите на електромера. Докато търси варианти, попада на реклама в интернет, която обещава до 75% по-ниски сметки за ток.

„Направи ми впечатление, защото по-високите сметки в това време, в тази пандемия, оказват влияние на семейния бюджет”, казва Добромир.

Крайният ефект в сметката за ток идва благодарение на устройство, с цена, намалена наполовина – 69 лв.

„Включваш го в контакта, светват две зелени лампички и дотам. Нямаше никакъв реален ефект в сметките за ток”, добавя той.

Има ли реален ефект от използването на уреда върху показанията на електромера екипът на NOVA проверяват в лаборатория. Експериментът установява, че уредът не променя показанията. Резултатът се потвърждава и от изследвания на група от студенти в Електротехническия факултет на Техническия университет в София. В продължение на няколко седмици те изпитват ефекта на шест различни устройства, закупени от интернет, които обещават по-ниски сметки за ток.

„Те нямат абсолютно никакъв ефект върху консумираната електрическа енергия. По този начин не могат да коригират сметките си”, обяснява проф. Валентин Колев.

Жалби от потребители, закупили уреда, достигат и до контролните органи.

„Всички твърдения, които един търговец предоставя за продукта, трябва да бъдат доказани. В случая – че уредът пести енергия. Ако се установи, че рекламни послания или информацията на опаковката, са неверни, то това се счита за нелоялна търговска практика”, каза Игнат Асенов от Комисията за защита на потребителите.

Ако това се докаже, глобите за търговците на икономичните устройства може да достигнат от 1000 до 30 000 лв. при първо нарушение.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!