BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Център за бежанци в Русе подпомага избягалите от войната в Украйна

И в Русе заработи Център за подпомагане на бежанци, където биват осигурявани продукти от първа необходимост за нуждаещите се украинци. В Центъра има много доброволци, които помагат ежедневно

Стотици бежанци пристигат в България всеки ден. Малка част пътуват с автобуси, множеството идват с влакове от Букурещ. На ЖП гарата в Русе е създаден Център за подкрепа. Той осигурява стоки от първа необходимост на украинците.

След паспортния контрол доброволци предоставят напитки и пакетирани храни, санитарни и хигиенни материали и играчки за децата. Дават им и информация за последващата дестинация. Семейството на Алеся е живяло повече от седмица в бомбоубежище. По нейните думи зелен коридор няма, защото Чернигов е обграден. Мнозина като нея са взели и домашния си любимец, и двамата уплашени.

Рейхан е доброволец ежедневно и споделя, че бягащите от войната се радват, че има кой да ги посрещне и да им помогне.

“Основно искат да пътуват до Варна, Бургас и София, но нямат къде да отседнат. Подаваме информация на колегите за броя им в съответните градове, за да има кой да ги посрещне и да се транспортират”, разкри той.

От своя страна зам.-кметът на Русе Енчо Енчев поясни, че общината е създала организация всички желаещи да останат в града и да останат обгрижени. А подкрепата е 24-часова. “Имаме списък със свободните места в хотелите, хората се транспортират, за да получат подслон”, посочи той.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!