BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Част от докторантите няма да плащат такси

Докторантите в приоритетни за държавата професионални направления ще бъдат освободени от такси.

Същата мярка се предвижда и за докторантите, назначени по научни проекти с публично финансиране. Това е записано в Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование в Република България за периода 2021 – 2030 година, качен за обществено обсъждане до 20 септември т.г. 

Във висшите училища ще бъдат разработвани дигитални учебни програми и нови интерактивни дигитални ресурси. Планират се също инвестиции в качеството на висшето образование с акцент върху осигуряването на устойчиви механизми за сътрудничество и работа в дигитална среда.

Сред целите на плана са още интернационализация на висшето образование и включване в международни образователни и научни мрежи. Ще се активизира научната дейност във висшите училища и ще се изгражда ефективна връзка образование – наука – бизнес. Заложени са стимули за млади преподаватели, за привличане на преподаватели от чужбина, както и за изготвяне и издаване на учебници, учебни помагала и монографични трудове на чужди езици.

Освен средства от държавния бюджет и от бюджетите на висшите училища се предвижда осигуряване на финансиране чрез европейските фондове, както и чрез европейски програми. Средства са предвидени и в Плана за възстановяване и устойчивост.

Проекта на Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование в Република България за периода от 2021 – 2030 година можете да видите ТУК. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!