BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ананиев: Силно съм притеснен от случващото се в последните 48 часа на служебния кабинет

ГЕРБ даде извънреден брифинг в централата на партията по повод започналите масови чистки от служебния кабинет на Румен Радев и назначенията, които ги последваха.

“Категорично искам да заявя, че съм притеснен силно за случващото се в последните 48 часа на служебния кабинет на Радев. Аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам функциите на служебния кабинет. Те са две – първо, да организира безпристрастни и честни избори и второ, да преведе страната без сътресение, като осигури нормално функциониране на публичния сектор. Вместо това без анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции – НАП и Митници. Вие знаете, че тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в тези две системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет”, каза Кирил Ананиев.

“Като член на първия кабинет на Радев на мен ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните дирекции на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволни мен. Второто искане към мен при приет преди седмици бюджет беше да увелича с 300 милиона лева бюджета на МО, без да има никакви източници за това. Това правилна политика ли е, правилно ли е да се прави това”, възмути се Ананиев.

“От 4 години е ръководител на НАП и със своя управленчески опит показа, че и в условия на пандемия системата може да се справи по един блестящ начин. Желанието на президента да уволня двамата директори доведоха до силно напрежение в работата им. Не трябва да допускаме това напрежение и сега”, заяви Ананиев на брифинг на ГЕРБ.

От партията обявиха, че предишните шефове – Галя Димитрова и Георги Костов, не са политически назначени и по тази причина не могат да си обяснят рокадите.

От ГЕРБ посочиха, че именно в тези две агенции е имало доста добри резултати през годините. И се заканиха, че през следващите два месеца стриктно ще следят работата на НАП и Агенция “Митници”, за да проверят дали смяната на директорите ще доведе до положителен резултат.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!