BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Закопчаха бившия началник на столичния КАТ

При извършена полицейска операция вчера бившият началник на КАТ-София и настоящ шеф на “Охранителна полиция” в РПУ – Асеновград Тенчо Тенев е бил арестуван. 

Причината е  престъпление по служба. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Според запознати Тенев е разследван за схема с гуми на служебен автомобил, пише TrafficNews.

Тенчо Тенев бе преместен от КАТ – София в Асеновград преди година със заповед на министъра на вътрешните работи. Това е станало по негова молба, в която той посочил “здравословни причини”. Неофициално обаче се говори, че преместването му е свързано с тежката катастрофа, при която загина водещият Милен Цветков.

Тенев е назначен за началник на КАТ – София през 2014 г. Според публикации, служителят е прекарал голяма част от работното си време в болнични, но се радвал на политически чадър. Името му бе спрягано с недотам законни начини за уреждане със специални номера и разрешителни за затъмнени стъкла на лимузини.

В средата на март 2020 г., месец преди катастрофата с Цветков,  е отнет достъпът до класифицирана информация на Тенев.

Кариерата му започва в  „Охранителна полиция” в Димитровград, а след това той прави “лъвски скок” и е назначен за зам.-шеф в столичния КАТ през 2008 година по времето на министър Михаил Миков. Докато е на този пост изкарва почти една години в отпуска по болест. През май 2011 година Тенев е освободен от заеманата длъжност и пенсиониран. Малко след това обаче завежда дело срещу СДВР, претендирайки, че заповедта за освобождаване му е връчена неправомерно, докато е бил болен и се е лекувал. През 2015 година ВАС го възстановява на работа по време на правителството на Пламен Орешарски.

Тенев е възстановен на поста зам.-началник на КАТ-София, а по време на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки е повишен и поема ръководството на столичния КАТ.

Според негови колеги Тенев живее в село Крум, близо до Димитровград, където със семейството си, обитава луксозна къща. Тенев поддържал висок стандарт на живот на фона на полицейската заплата, която получава. Съпругата му – Златка Тенева е кмет на селото.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!