BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Осъдиха 80-годишна пенсионерка за участие в ало- измами във Варна

80-годишната Веселинка Ралчева, участвала в телефонна измама. Снимка:Архив/кадър БНТ/

80-годишната жена, играла ролята на муле в престъпна схема на ало измамници получи една година условна присъда, съобщават от районната прокуратура във Варна.

Веселинка Ралчева / Снимка: chernomore.bg

80-годишната жена с висше образование е призната за виновна в извършена в периода 19-20 февруари 2019 г. измама над възрастна жена от близко до Варна село, с причинена имотна вреда в размер на 20000 лева, както и в опит за телефонна измама на прокурор от Варненска районна прокуратура. 

Подсъдимата, с цел да набави за себе си и за другиму имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у пострадалата, че участва в полицейска акция по залавяне на ало-измамници и трябва да предостави за ползване всички свои налични парични средства. Събраните от потърпевшата жена пари били поставени в торба и предадени лично на подсъдимата, която пристигнала с наето такси  пред дома й вечерта на 19 февруари м. год. На следващия ден – 20 февруари 2019 г., отново по измамлив способ, след позвъняване от румънски номер на стационарен телефон в прокуратурата,  бил направен опит за възбуждане на заблуждение у действащ прокурор, като деянието останало недовършено и опитът за измама завършил със арест за подсъдимата.

Измамните действия са осъществени в условията на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършител с друго неустановено лице.

80-годишната жена е с чисто  съдебно минало. За извършеното престъпление по чл. 209, ал.1 от НК, на подсъдимата бе наложено наказание от 1 година лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години. В нейна тежест са и направените по делото разноски.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!