BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Притеснителни данни: Засякоха нова мутация на Covid-19 у нас, вече има една жертва

Мутацията е установена при възрастен мъж в София. По-късно той е починал

Лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести е открил нова мутация на Covid-19 у нас, която е характерна за бразилския вариант, сочи съобщение на официалния им уебсайт.

Промяната с име К417Т присъства в британския вариант, но е открита за първи път в бразилския вирусен вариант.к

Клиничната проба установена от Националния център по заразни и паразитни болести е на мъж във възрастова група 80-90 години от София. Мъжът е бил в болница с тежко протичане на заболяването и необходимост от дихателна реанимация и интензивно лечение. По-късно е починал.

Мутацията засяга спайк протеина на вируса и получава името си от позицията си в генома. Смята се, че тази промяна води до по-здраво свързване на вируса с АСЕ2 рецептора на клетките.

Резултатите от някои изследвания сочат, че тази мутация може да намали ефективността на съществуващите ваксини и на имунитета от естествено преболедуване.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!