BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Успешно завършване на първия випуск от професионалните паралелки в СУ „Васил Левски“, гр. Девня

През 2017 г. Община Девня, СУ „Васил Левски“ и трите големи индустриални предприятия в общината – „Агрополихим“ АД, „Девня Цимент” АД и „Солвей Соди” АД, обединиха усилия в подкрепа на бъдещето на гр. Девня. Четири години по-късно с гордост изпращаме първите зрелостници, възпитаници на професионалните паралелки с профил „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Електрообзавеждане на производството“.

Съвместният проект на местната власт, образователната институция и бизнеса в сферата на професионалното обучение започна през учебната 2017-2018 г. Основните цели на продължаващото и до днес партньорството са предоставяне на практически насочено образование с възможности за реализация в региона, подпомагане на бизнеса в дългосрочен аспект с квалифицирани кадри и задържане на младите хора в Община Девня. „Радвам се, че благодарение на успешното си партньорство с местния бизнес, успяхме да осъществим този толкова важен за развитието на гр. Девня проект, който днес дава първите си плодове. Смятам, че инициативата е взаимно полезна и съм сигурен, че ще продължаваме да работим в тази посока и занапред.“, коментира г-н Свилен Шитов, кмет на община Девня.

През изминалите четири години индустриалните предприятия се ангажираха с оборудване на специализирани кабинети и лаборатории, осигуряването на учебници и учебни помагала, социални придобивки за учениците и най-важното, производствени и учебни практики в заводите при избрани специалисти. Към днешна дата в петте професионални паралелки се обучават около 100 деца, които са активни участници в различни проекти на фабриките – посещения, практически задачи, съвместни инициативи за популяризиране на професионалното обучение, дейности, насочени към обществото, др. „Възможността да попаднат в реална производствена обстановка, да контактуват с колегите инженери, възможността да видят какво биха работили, ако завършат успешно и проявят интерес, както и желанието им при следващото им посещение в заводите да се изявят по-добре, ги мотивира много повече в училище.“, споделя г-жа Нели Райчева, преподавател в СУ „Васил Левски“, гр. Девня.

За представителите на индустрията средното професионално образование е от голяма важност, поради необходимостта и липсата на такива специалисти на пазара на труда. Не по-малко значим е и чисто социалният аспект – подкрепа за професионалната ориентация и реализация на младите хора в региона.

Днес с гордост изпращаме първите 22 зрелостника, които успешно завършиха професионалното си образование. Част от тях са решени да надградят наученото в технически специалности в университет, а други ще потърсят възможности за професионалната си реализация. Пожелаваме им много успехи и се надяваме, че сме спомогнали да изберат да останат и да работят за развитието на гр. Девня. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!