BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще получават ли възнаграждение от 1000 лева медиците на първа линия? (ВИДЕО)

Ще продължават ли да получават допълнителни 1000 лева възнаграджение медиците, които се борят с коронавируса на първа линия? На този въпрос отговори председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Допълнителните пари за медици се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. Т.е. НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите. Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството”. Това заяви д-р Маджаров в студиото на „Здравей, България”.

„Тези пари са за хората, които са участвали в лечение и диагностика на болни от COVID-19”, посочи още той.

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, посочи Маджаров.

Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети. „Засега те не са включени, което не е честно”, коментира той.

„Надявам се през лятото да гледаме малко по-спокойно на нещата и до края на сезона да не се налага да говорим толкова много за ситуацията с COVID-19“, коментира той по повод епидемичната обстановка.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!