BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

4 съвета, които ще ви помогнат да набавяте достатъчно вода на котката си

Пие ли мъркащият ви приятел необходимото количество вода? Както знаем, котките не са много на „ти” с водата и повечето представители никак не я обичат. Тъй като в дивата природа те рядко са около вода, това проектира в тяхното ДНК тази „вражда“.

Мяукащият ви спътник може да приема от 150 мл до 300 мл вода на ден. Ако забележите, че интересът му е слаб, следва да го насърчите да пие повече, пишат dogasandcats. Особено, ако е лято, тъй като има опасност от дехидратиране.

1. Осигурете различни източници на вода

Някои котки може да харесат да пият от купа, докато други се радват на фонтан. Опитайте няколко различни вида, за да видите какво предпочита вашият темпераметен приятел. Възможно е да имате нужда и от двете, ако мъркащият ви спътник ги харесва. Също така бихте могли да поставите повече купи за вода на няколко места в апартамента ви, за да може достъпът до вода да е лесен. Стъклените или стоманени купи са за предпочитане пред пластмасовите.

2. Сменяйте водата редовно

Ако чаша с вода е седяла с дни, няма да изкате да я изпиете, нали? Вашият мъркащ приятел не е по-различен. Още повече, че котките имат 14 пъти по-силно развито обоняние от нас. Това означава, че веднага ще усетят неприятните миризми от застояла или мръсна вода, мъркащите приятели едва ли ще искат да пият от нея. Почиствайте купичката редовно – по възможност всеки ден – и сменяйте водата с чиста минимум два пъти на ден.

3. Опитайте различни видове вода

Можете да експериментирате с чешмяна, минерална вода или пречистена през филтър. Обърнете внимание коя е най-предпочитаната за мяукащия приятел. Също така, бихте могли да експериментирате с температурата – опитайте дали котката ви харесва по-студена, стайна или по-топла.

4. Пълнете купичката до горе

Макар и да се притеснявате от разливане, котките не обичат купата им да е пълна до половина. Те предпочитат тя да стига до ръба, което я прави по-лесна и привлекателна за пиене. Ако се притеснявате от разливане – можете да купите подложка, върху която да поставите купите за храна и вода.

Винаги следете колко вода пие котката ви и говорете с вашия ветеринарен лекар, ако забележите проблеми. В случай че мъркащият ви приятел изведнъж спре да пие вода, може да става дума за здравословен проблем. В горещите дни се грижете с по-голямо внимание за неговото хидратиране, за да си спестите неприятности.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!