BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кипър ще плаща цялата на почивка на заразил се с коронавирус там

Република Кипър обеща, че всеки заразил се с COVID-19 чуждестранен турист на територията на острова ще получи парите си обратно, съобщи Би Би Си

В писмо на правителството, публикувано вчера, се казва, че настаняването, лекарствата и средствата ще се възстановяват както на заразилите се, така и на семействата им.

Единствените разходи, които няма да се плащат от държавата, са за трансфера от и до летището и за обратния полет, с който ще се връщат заразените. Сред другите нови мерки за туристите е специална болница за туристи със 100 легла. За семействата на пациентите ще се създадат т.нар. хотели за карантина с 500 стаи.

Как ще се пътува от България

Сегашният план предвижда отваряне на летищата за държави без сериозен риск. Преди няколко дни транспортният министър Янис Карузос заяви, че полетите, с които ще идват туристи, започнат на два етапа между 9 и 20 юни.

Всичко, което трябва да знаете за:

В първата група, за която ще има полети, са България, Гърция, Малта, Норвегия, Австралия, Финландия, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. От 9 юни държавите от първата група ще могат да посещават страната без карантина, но ще се нуждаят от доказателство, че не са заразени – потвърждение за негативен резултат от PCR тест три дни преди заминаването. От 20 юни този документ няма да е необходим. Тестове могат да се правят и при пристигане в Кипър срещу 60 евро, но до резултатите им ще се изисква еднодневна самоизолация в хотела.

Втората група е с Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия, които ще трябва да удостоверяват, че не са заразени, и след 20 юни. Заради продължаващите нови случаи на COVID-19 в този списък не попадат засега двата най-важни туристически пазара за Кипър – Великобритания и Русия. Те, както и всички други извън двете групи, ще трябва да прекарат 14 дни след пристигането си в самоизолация.

Мерки за бизнеса

Страната с 939 потвърдени случая, от които 17 смъртни, търси начини да върне туристите възможно най-бързо, тъй като този сектор е важна част от икономиката ѝ. Очакваните загуби само тази година са в размер до 70% от очакваните 2.6 млрд. евро приходи (при брутен вътрешен продукт в размер 25 млрд. евро) за миналата година.

Вчера бе обявен и пакет с икономически мерки, който включва безвъзмездна държавна помощ за 430 млн. евро за малки и средни компании и самонаети, възможност за изгодни заеми за фирми до общо 1.7 млрд. евро (като част от лихвите ще бъдат субсидирани от държавата) и намаляване на ДДС в туризма и ресторантьорството от 9 на 5% от 1 юли до 10 януари 2021 г. Обявените от президента Никос Анастасиадис мерки, допълващи досегашните на стойност 1.2 млрд. евро, обаче не се посрещат единодушно от политиците в страната.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!